
Seperti dirancang semalam (raya pertama), aku usulkan pada abah, adalah molek jika sampai di rumah makcik Bedah pada waktu tengahari, seperti tahun-tahun lepas. Aku tahu masakan makcik Bedah amat menyelerakan; asam pedas ikannya, asam rebus bendinya, masak gulainya, sayur goreng, ikan masin serta ulam-ulam yang segar. Ditambah dengan colekkan sambal belacan bersuap nasi putih panas berasap.
Tapi abah punya rancangan lain; dia berselera untuk menikmati satay berhampiran pasar Menggong di Alor Gajah. Dia mengidam satay perut yang dikatakan boleh dihabiskan sehingga 20 cucuk untuk dia seorang.

Setelah beraya di Kg. Mertang, Sri Pilah dan Kepis selepas matahari condong ke arah barat, aku tiba di Alor Gajah melalui Tampin bila bulan sabit Syawal menampakkan cahaya. Kami terus menghala ke pekan Alor Gajah untuk memenuhi selera abah. (lagipun abah yang bayarkan...).




waa... sodapnyer... tak tapau ker?...
ReplyDelete